Tekst og foto av Jannikke Orø/Du Monet ( redigert utgave 9 mars 2002)

 

 

Jeg skal på show!

Tusen tanker og spørsmål svirrer i hodet når man begynner å tenke på å gå på utstilling med rasekatten man nettopp har kjøpt seg. Det første man bør ha klart for seg er om katten i det hele tatt er beregnet til show, har den noe der å gjøre i det hele tatt ?

Man kan få en liten peiling sånn med engang, enten ved å snakke med oppdretteren, eller rett å slett se hva man har betalt for katten. En rasekatt kan deles inn i mange kategorier som show, avl, eller bare kosekatt. Vi må heller ikke glemme de kattene som slett ikke liker seg på utstilling, uansett hva de en gang kostet i høy pris. Det er viktig at showkatter har et helt spesielt gemytt, de skal ha et avslappet forhold til å bli hanskes med av fremmede og de skal også presentere seg på dommerbordet med en trygg og selvsikker mine, da vet man at man har en showkatt som virkelig kan vise seg frem.

Noen kattunger trenger å ”trenes” opp til dette og kan i løpet av noen få show lære seg å like dette, andre viser tydelig redsel og angst hver gang og bør dermed ikke tvinges til å gå igjennom en slik prosess uansett hvor vakker katten er. Dette er levende dyr som vi har ansvaret for og de fortjener å bli tatt hensyn til på alle måter.

Er katten solgt som en kosekatt har den som oftest en eller annen utstillingsfeil som gjør at den ikke bør taes med på utstilling. Av hensyn til oppdretter bør dette respekteres. Dette vil du skjønne den dagen du selger kattunger selv. Du vil ønske å ha dine beste avkom på utstilling, det er tross alt en skjønnhets konkurranse og her skal de vakreste kattene fra alle raser presenteres.

Noen ganger kan en ”kosekatt” utvikle seg til en flott utstillingskatt og med tillatelse fra oppdretter kan katten dermed taes med på show.

Hva så om du ikke er blitt fortalt at kattungen kan gå på utstilling eller ei ? Prisen kan i noen tilfeller avgjøre forskjellen mellom en god utstillingskatt,en avls katt eller en kosekatt. En utstillingskatt inkl. avls katt vil ligge på en pris mellom 6000 og 12000 kroner mens en avls katt vil ligge mellom 3 og 5000 kroner og en kosekatt rundt ca. 3000 kroner, så her har du allerede et lite hint om hva du har kjøpt deg. (Obs! Disse prisene er på Perseren, anno 2002.) I dag, 2009 selges nok kose-kattene for rundt 5-6000, og slik øker også prisene videre oppover på de andre.

De aller fleste seriøse oppdrettere vil kunne forklare deg hva som er en god katt, ikke bare ut ifra prisen men også ut ifra standarden. ( hver rase har sin standard som dommerne og oppdretterne skal følge ). Men husk, ikke alle katter kan vinne uansett hvor god den er, og hvorfor skal vi komme inn på nedenfor her.

Bestekatt?

Dommerne er ikke alltid enige om hvilke katt som er den beste, men det har litt med oppfattelsen av hvordan standarden tolkes av hver enkelt dommer og hva dommeren ”faller” for hos en katt, da spesielt viss 2 katter er like gode og dommeren må velge en av dem. Da blir det ofte den katten som dommeren tiltrekkes av som blir tatt ut. Noen ganger ser vi en katt gå rett til topps ene utstillingshelgen og neste gang - hos en annen dommer kommer ikke katten en gang i betraktning når dommeren tar ut sine bestekatter. Det er selvfølgelig ikke bare dommeren som har forskjellig smak. De aller fleste oppdrettere liker sitt spesielle uttrykk og driver dommerne avl selv er det dette utrykket de foretrekker på sine ”bestekatter” ( bestekatter i denne betydning er kattene de velger å ta opp til panel). Noen ganger vil du som ny utstiller oppleve at enkelte katter går til topps uansett hvilke dommere de blir stilt for, disse kattene er toppkattene som tiltaler de aller fleste dommere og med kvaliteter som en dommer ikke kan gå forbi. Drømmekatten for en dommer og en utstiller/ oppdretter med andre ord.

En slik katt kan være med om Årets Katt tittel, en tittel som sier veldig mye om kvaliteten på katten. Å ligge blant de fem og gjerne ti beste i landet står det stor respekt av!

Slike katter går ofte inn i ”historien” og blir legender innen ”Cat Fancy” og oppdretter eller eiere av slike katter har all grunn til å være stolt. Ikke bare er katten en rasetypisk vakker katt, den er også blitt presentert i best mulig kondisjon og stell, så vel som at den også presentere seg selv oppe hos dommeren. Alt må altså ”stemme” for at en katt skal nå så langt.

Det er en fantastisk opplevelse å stille ut en katt som har ”alt” og som går igjennom hos nesten hver eneste dommer. Du kan ha showet i 10 lange år og aldri fått oppleve dette, men er du heldig å få en slik ”one of a kind” katt kreves det også en hel del av deg som utstiller og eier av denne katten. Du må stelle katten som om den skulle showes hver dag, holde den i tipp topp form og kondisjon, ikke minst, du må ut å og reise! En slik katt krever å bli stilt ut på de største og beste utstillingene i landet så det forutsetter at du også har en god økonomi og ork til å satse all din fritid og energi på katten ellers vil du ikke ha en mulighet til å få den så høyt opp på listen. Der er mange der ute som kjemper om å få en Årets Katt og i dag er kvaliteten på rasene veldig høy og konkurransen er derfor meget tøff.

Men før dere ”stiler” så høyt er det noen grunnleggene regler som kan være grei å vite og holde seg til og ikke minst en hel masse utstillinger som skal oppleves først. Og masse moro, og innimellom litt frustrasjon som heldigvis fort går over når du begynner å se frem til neste utstilling igjen.

Første skritt, bli medlem av en klubb!

Vel, når du nå vet at du kan gå på utstilling med katten du kjøpte, må du melde deg inn som hovedmedlem i en katteklubb, helst der du bor så du kan få med deg medlemsmøtene som holdes en gang i måneden.

Du kan ikke gå på utstilling viss du ikke er medlem i en rasekattklubb. Her kan du velge mellom NRR tilsluttede klubber, IDP tilsluttede klubber eller CFA tilsluttede klubber. En fordel kan være å melde seg inn i den klubben som ligger i byen eller på stedet du bor og det kan også være en fordel at det er en NRR tilsluttet klubb siden det er flest NRR utstillinger i Norge og du derved må lære deg å følge NRR sitt utstillings reglemang først og fremst.

Skjema

Hver klubb har et styre, og det er Sekretær i klubben som tar seg av nesten alt papirarbeid. De sitter inne med masse opplysninger både når det gjelder å melde seg inn i klubben, søke stamnavn, registrere kull etc, så det kan være lurt å ta en prat med sekretæren hvis det er ting du lurer på. Når det gjelder påmelding til utstillinger brukes et spesielt skjema, dette kan du få tilsendt eller hentet ned fra NRR sine nettsider. Det finnes to forskjellige typer, et som sendes gjennom posten eller som vedlegg i mail, og et som er stander for påmeldinger via e-mail. Om disse også kan brukes når man melder på til Svenske utstillinger må du sjekke først.

Når du har fått slike skjema bør du kopiere opp en bunke så du har en del slike å øve deg på. Ta de gjerne med på et medlemsmøtet slik at du får en innføring i hva de forskjellige kolonnene som skal fylles ut betyr. Det er meget viktig å fylle ut skjemaet korrekt så katten din blir ført inn i katalogen under riktig klasse, kjønn, fødselsdato, foreldre etc. Blir det feil her kan katten din havne i feil klasse og bli bedømt i den klassen. Siden når dette oppdages kan den miste både sertifikat og titler, dette vil du ikke oppleve, tro meg. Det er bedre å spørre en gang for mye enn en gang for lite, vi har alle vært ny så det er ingen skam å be om hjelp. I dag tar en del klubber i mot påmelding via e-post også. Der brukes spesielle skjema til dette, sjekk med klubben og finn det rette skjemaet på NRR sin hjemmeside eller på hjemmesiden til den klubben du tilhører.

Når skjemaet er fylt riktig ut skal du betale påmeldingsavgiften. Ta godt vare på kvitteringen og legg den sammen med stamtavlen, utstillerkortet ( som du får tilsendt og som du må sjekke at opplysningene om katten er riktig ført opp) og vaksinekortet -dette skal du ha med deg når du ankommer utstillingen.

Påmeldingsskjemaet sendes Utstillings sekretæren i klubben din. Han eller hun er da ansvarlig for at din påmelding blir sendt videre til utstillings sekretær i den klubben du har anmeldt katten til. Skal katten stilles i din egen klubb skal samme prosedyre følges.

Burpynt

Nå er tiden kommet til at du må sy eller kjøpe deg bur pynt. På hver utstilling i Norge vil du se de samme burene igjen og igjen. Dette fordi alle klubbene altså vi, eier disse burene sammen og vår egen bur bil som frakter disse fra sted til sted hver eneste helg der er utstilling i landet vårt. Vi har en egen sjåfør som kjører denne bilen, han heter Rune Næss og har vært sjåfør i mange , mange år. Neste gang du ser ham ja, så kan du jo tenke på om du ville vært i hans sko!

Målene på burene er 60 x 60 x 75, enkelt bur. Har du mer enn en katt må du lage deg et dobbeltbur. Du må ha bunn, tak, og sidevegger. Sørg for å ha kroker som kan henges over burkanten. Du kan også bruke spiral, der finnes hull i takene for å feste disse, men de aller fleste foretrekker gardinkroker, de små hvite. Velg en burpynt som ikke blir for statisk og som passer i fargen til katten din. Ikke bruk for mørke farger, da er det ingen som ser den vakre katten din bak gardinene.

Burpoolen- opprigging!

Rune er som oftest på plass utenfor hallen kvelden før utstillingen i 7-8 tiden, litt beroende på trafikken og været over fjellet ( om utstillingen er her i Bergen) og da ønsker alle klubbene at medlemmene stiller opp og bidrar med å rigge til burene, ordne til kafeteriaen, sette opp lapper på burene, boss sekker, ordne til sekreteriatet, pokalbord, dommer ringene etc. etc. Som oftest ser vi gjentatte ganger at det er de samme som hver eneste gang bruker hele fredagskvelden på dette og ofte er det ikke mer enn 10-12 stk som stiller opp. Disse får en enorm jobb og klokken kan bli både ett og to på natten før alt er ferdig. Still gjerne opp på dette da kommer du i kontakt med masse hyggelige mennesker som brenner for katteklubben sin og du blir satt stor pris på for din innsats, det kan jeg love! Jo flere som stiller opp jo fortere kan alle gå hjem å få seg noen timers søvn før utstillingen neste morgen. Her kan du benytte sjansen til å spørre og grave om den minste ting. Alle har mye bedre tid til deg en slik kveld og stemningen er ladet med spenning og energi for dagen derpå.

Bad og annen forberedelse

Mellom 5 og 3 dager før utstillingen kommer det aller viktigste for en utstiller, nemlig bad av katten. Denne gangen er det showbading som må til, og har du vært flink å holde katten med bad og annet stell gjennom tiden som er gått letter det arbeidet ditt en hel masse. Dette å få badet og preparert katten til topp utstillingskondisjon kan være avgjørende for det endelige bedømmelses resultatet. Her må jeg be dere ta kontakt med oppdretteren, andre oppdrettere eller klubben for å få hjelp og råd til dette.

Du kan ta den siste finish på katten rett før den skal opp til dommeren, men pass på at du ikke bruker sterke sprayer i nærheten av andres katter da de lett kan få dette på øynene. Vær like påpasselig med din egen katt selvsagt.

Ankomst i hallen på Utstillingsdagen

Når du ankommer utstillingshallen ( husk katten må fraktes i transportkasse) skal du igjennom en veterinærkontroll først. Her sjekkes katten for synlige sykdomstegn, eventuelle ulumskheter i pelsen og er ikke katten din 100% frisk vil du få beskjed om å ta katten med deg å gå hjem. Har du flere katter må du ta alle med deg hjem igjen. Det er nemlig veldig stor smittefare på en utstilling og dette er en sikkerhet for både dine egne katter og andres. Allikevel kan noen ”gli” igjennom og bringe med seg smitte av forskjellig slag inn i hallen. 100 % sikker kan man altså ikke være så da blir det veldig viktig at din katt er frisk og har et godt immunsystem som kan tåle å møte disse farene. Som jeg kom inn på tidligere skal du ikke ta med deg en redd og engstelig katt, den vil automatisk ha et dårligere immunforsvar enn hjemme pga stresset, en tanke du skal ha i bak hodet. Ikke utsett den katten eller de andre kattene den skal omgås med unødvendig stress bare for heder og glorie, det er det ikke verd.

Når du så er igjennom veterinærkontrollen går du videre til et bord der du får utlevert en konvolutt hvor navnet på katten står. Katten har fått et nummer og nå må du gå inn i lokalet og finne buret som har dette nummeret, der skal katten din sitte. I konvolutten ligger det også en liten lapp, den skal følge med katten opp i dommerringen slik at dommeren vet hvilke katt som har det nummeret. Dette matcher med dommerens bedømmelses sedler.

Sjekk katalogen

Når du har hengt opp burpynten og fått pusen din trygt på plass i buret med sand i doet tar du deg en liten pause og titter gjennom katalogen du fikk eller kjøpte da du kom inn. Her finner du navnet på katten din, sjekk at den står i riktig klasse og farge ( f.eks mellom 3-6 mnd = kl.12, og er katten sort perser er fargekoden PER n. Sjekk også stamnavnet og nummeret ( sammenlign med det som står i stamtavlen.) Stemmer alt kan du benytte pausen din til å se om din katt har konkurrenter, er det flere sorte hanner i samme klassen kan du jo se på bur nummeret deres å ta en titt på dine konkurrenter. Syns du den katten er penere eller din er penere er allikevel ingenting avgjort, husk at under pelsen kan ting være forskjellig. En dommer ”kjenner” på kattene og det er ikke bare utseende som bestemmer kvaliteten på en vinnerkatt, tvert imot kan du få deg en aha opplevelse når du hører hva dommeren oppdager på de forskjellige kattene som du ikke vil kunne se , men kun kjenne.

Så er tiden inne til å finne ut hvor mange katter som er foran din katt. La oss si at du nå har en cremegutt i 6-10.

Da må du se hva din dommer har av andre farger foran creme. La oss si hun eller han har 1sort exotic, 8 sorte, 7 skilpadder, 1 creme voksen hann, så kommer din. Da vet du at dommeren skal dømme 17 katter før din skal opp.

Når dommerne nærmer seg slutten på skilpaddene ( aldersgruppen 3-6 måneder kommer sist) skal du begynne å stelle opp din cremegutt. Blir du ferdig før de henter ham skal du leke med ham og få katten din i best mulig humør så den syns at dette er gøy. Noen dommere er flink å leke med kattene på dommerbordet også slik at katten får presentert seg best mulig. Dette er noe vi eiere setter stor pris på

Hva skjer så under Bedømming ?

Er du nå så heldig at det finnes 3 cremer ( kastrater er ikke medregnet) taes det ut BIV eller BIV total. BIV betyr beste farge og finnes det f.eks. 3 cremer i aldersgruppen 3-6 mnd taes det ut en BIV. Finnes det bare 1 voksen , 1 ungdyr og 1 i 3-6 slåes disse tre sammen og man tar ut BIV total. Finnes det allikevel 3 bebiser blir det først 1 BIV og så om det bare finnes 1 voksen blir denne voksne satt opp mot den creme kattungen som ble BIV og man velger deretter hvem av disse som blir BIV total– vanskelig….?? Prøv å følg godt med når du ser at det er flere i en farge som skal opp til dommeren så skjønner du nok hva jeg mener etter hvert. La oss nå si at din creme gutt er i 6-10 og ble ikke BIV denne gang fordi det kun var 2 cremer på utstillingen. Løpet er allikevel ikke kjørt nødvendigvis. Fikk din ex 1 og dommeren synes at katten din er verd å komme opp igjen må du være forberedt på dette. Dette er viktig å få med seg: etter at alle kattene er blitt bedømt skal dommeren plukke ut de beste kattene sine i alle klasser og ha de opp igjen for å finne den katten hun eller han vil nominere i hver klasse til panelet. Her starter som oftest dommeren med å velge mellom sine voksne hanner som dommeren har dømt i løpet av dagen . Disse kommer opp igjen alle sammen til ”sin” dommer og nå skal dommeren velge 1 av disse som da vil gå til panel. Dette gjør dommeren på voksne hanner/hunner, bebiser i 3-6 og i 6-10 og kastrater, både hanner og hunner. I klasse 3-6 og 6-10 velges det kun 1, ikke en hann og en hunn slik det gjøres i voksenklassene, dessverre. (Ingen ex 2 eller 3 etc. katter kommer opp igjen.)

Dommernes Bestekatter!

Når dommeren nå har tatt ut sin Dommerens Beste i hver aldersgruppe om man kan si det på den måten, har sannsynligvis de andre dommerne kommet like langt i sine valg.

I nesten alle haller blir det satt opp en tavle med resultater på alle kattene og her kan du finne ut hvilke katter som skal opp i panel mot hverandre. Er du usikker på om din katt skal opp igjen spør du på sekretæriatet og de vil hjelpe deg.

Er det 3 dommere som har hatt persere denne dagen kan du regne med at det er 3 voksne hanner, 3 voksne hunner 3 kattunger i 6 -10 mnd. osv, osv. Ikke alle velger å ta ut en bestekatt hvis de ikke har gode nok katter, men det er veldig sjeldent.

Pause

Er man kommet så langt er det ofte en pause på en time minst så dommerne får spise og utstillingskomiteen får rigget om dommer ringene til et panel. Har du vært blant de heldige og sitter med en Dommerens Beste katt skal den altså til panel og kjempe om tittelen BIS i sin klasse, med andre ord i ditt tilfelle, Best In Show 6-10 mnd. Nå gjelder det å stelle opp katten til ”pelstuppene” for å si det mildt, den skal ikke ha så mye som en krøll bak ørene helst.

Panelet

Når alt nå er rigget ferdig får alle beskjed om å ha klar kattene i burene som er laget til oppe i panelet, bak dommerne som sitter på rad og rekke. Du kan som oftest få lov å bære katten din opp i buret selv, men veldig diskret og kjapt. Finn deg en plass blant publikum og prøv å hold sommerfuglene du nå har i magen i sjakk, for nå er det spennende! Med tre dommere kan alt skje. Alle kan stemme på hver sin katt, to kan stemme på ene katten, tredje på katt to og ingen på katt tre. Får en av disse tre kattene to av stemmene er den blitt BIS 6-10 mnd. Får man 1 stemme på hver må en skilledommer inn å gi sin stemme. Denne dommeren har gjerne dømt helt andre raser i løpet av dagen, men er utdannet ”allround dommer” og kan brukes i slike tilfeller. I noen tilfeller må det loddtrekning til, men stort sett har alle utstillinger en allround dommer disponibel til akkurat dette.

Når alle kattene er dømt i panelet og vi sitter igjen med BIS voksen, BOX voksen, BIS kastrat, BOX kastrat, BIS 6-10, BIS 3-6 taes det noen ganger ut BIS PER/EXO TOTAL. Da går alle BIS kattene opp mot hverandre og dommerne stemmer på den katten de mener er best av alle PER/EXO.

Noen utstillinger kan også ta ut BOB, det betyr at den katten som er blitt BIS TOTAL i hver kategori ( Kat I, II, III etc) nå skal gå opp mot hverandre og 1 dommer ( allround) velger den katten hun eller han syns er best uansett om det er en perser, en siam, en hellig birma, skogkatt, burmeser etc.etc og den katten får tittelen Best Of Best. Selve tittelen er uoffesiell, men morsomt er det jo allikevel å komme hjem med en slik flott presentasjon!

På vei mot titler

Jeg tenkte jeg ville nevne litt på slutten her, om hva som skjer når katten din er blitt 10 mnd og skal begynne å ta sine sertifikater.

Er det f.eks. 3 sorte hanner i klasse 9, som er den første klasse katten stiller i som voksen og det er her du kan ta sertifikatet CAC, er det bare en av disse tre som kan få sertifikatet, de andre får ex 2 og ex 3 minus cert. I klasse 9 skal katten erverve 3 sertifikater til sammen for å oppnå tittelen Champion. Når katten er blitt Champion skal den neste gang stilles i klasse 7. Her får den CACIB certificater. Disse må katten også bare ha 3 av, men 1 av disse certene må katten ha fått i et annet land

Når det er gjort har katten fått sin internasjonale tittel den er med andre ord International Champion !

Senere går den i klasse 5, kan ta tittelen Grand International champion, så rykker den opp i klasse 3 og skal der ha sine siste sertifikater til den flotte tittelen Europa Champion, det er ikke mindre enn 21 sertifikater til sammen !!

Underveis må vi flere ganger til utlandet for å hente de utenlandske sertifikatene så det er enormt med tid, arbeid og penger som står bak en så høy tittel!

Se lytt og lær!

Så, den første tiden som utstiller skal du bare lytte, se og lære. Du skal ikke tenke så mye på om katten vinner eller ei, det som er viktigst er å forstå hva som skjer rundt deg, hva som skjer med katten din, er katten din vettskremt må du bruke masse tid og kjærlighet gjennom dagen, kanskje den må få sin favorittleke, sin favorittmat, den må koses med og prates med så den ikke blir skremt fra å delta igjen, det blir tid nok å lære seg alt som foregår. Det aller, aller viktigste er katten din og dens behov for deg og tryggheten du har med deg. Ta gjerne med en stol, litt mat og kaffe, et lite bord, en god bok, eller et strikketøy, noe som får deg til å slappe av og dermed får katten din til å slappe av også. Mange besøkene synes det er kjekt å hilse på eiere som har tid til dem når de går forbi, også en fin anledning til å snakke om katten din og rasen. Går du glipp av både panel og BIS kattene så husk at din BESTEKATT sitter i buret foran deg !! Ta alltid hensyn til den uansett all verdens rosetter og pokaler, den er verd så mye mer enn alt dette!!

Det var noen ord fra en gammel traver i kattesporten, både som utstiller og som oppdretter og jeg håper jeg har klart å formidle litt av det som foregår foran en utstilling og under en utstilling for dere som er helt fersk i gamet. Vi har tross alt alle vært det en gang og for den som lytter ikke bare med ørene men også med hjertet og sjelen vil det bli mange rike opplevelser for deg og din katt nå når dere skal legge ut på masse eventyr i sammen. Dere vil få mange gode venner underveis og se mange vakre katter også. Nyt det og ikke glem å vise stor respekt og ydmykhet ovenfor de som avler frem alle disse vakre Rasekattene du skal få se på utstillinger i årene som går! Kanskje blir du en av disse oppdretterne en vakker dag !

 

Dette bilde viser et av mine flotte avkom som ble Årets Katt i Norge 2 gg

EC (N) Du Monet Juliàn NFS DSM. Han hadde bl.a 3o over best in shows på bare noen år!

Hilsen Jannikke

www.dumonetpersians.no